Svijet
0

Najveći štrajk u povijesti Ryanaira, otkazano 400 letova, osoblje se bori i za vodu

Najveći europski niskobudžetni avioprijevozik Ryanair pogođen je štrajkovima epskih razmjera. Danas je otkazano čak 400 letova dok se piloti i kabinsko osoblje bore za veće plaće, sigurnu mirovinu pa čak i besplatnu vodu za piće u zrakoplovu, piše Bloomberg. U štrajku sudjeluju Ryanairovi piloti iz Irske, Njemačke, Belgije, Švedske i Nizozemske, a posljedice će se […]

Najveći štrajk u povijesti Ryanaira, otkazano 400 letova, osoblje se bori i za vodu

Najveći europski niskobudžetni avioprijevozik Ryanair pogođen je štrajkovima epskih razmjera. Danas je otkazano čak 400 letova dok se piloti i kabinsko osoblje bore za veće plaće, sigurnu mirovinu pa čak i besplatnu vodu za piće u zrakoplovu, piše Bloomberg.

U štrajku sudjeluju Ryanairovi piloti iz Irske, Njemačke, Belgije, Švedske i Nizozemske, a posljedice će se osjetiti i u Hrvatskoj. U Zračnu luku Pula i Zračnu luku Zadar u petak je trebalo sletjeti te iz njih poletjeti 12 Ryanairovih zrakoplova, no, kako sad stvari stoje, zbog štrajka će na zemlji ostati više od 2200 putnika.

Štrajk je, očekivano, pokrenut zbog zahtjeva za boljim uvjetima rada. Iako se zahtjevi pilota razlikuju od zemlje do zemlje, većina traži veći fiksni dio plaće koji ne bi ovisio o satima provedenima u zraku, a bune se i protiv čestog premještanja iz grada u grad.

– Piloti nisu nomadi koji samo rastvore šator tamo gdje Ryanair namiriše potencijalnu zaradu – poručili su iz Sindikata njemačkih pilota Vereinigung Cockpit (VC) u srijedu.

“Plaću od koje se može živjeti”, traži kabinsko osoblje, uz to i sigurnu mirovinu, ali i mogućnost da u letu popiju gutljaj vode bez opomena.

Aviokompanija, vođena beskompromisnim šefom Michaelom O’Learyjem, zna da je vrhunac sezone vrijeme kada sindikati mogu vrlo uspješno ucjenama izvući bolje radne uvjete i zato, piše Bloomberg, primjenjuju taktiku “dobar policajac, loš policijac”. Primjerice, dublinskom su osoblju, njih 300, zaprijetili otkazima poslije sezone, a potom ponudili kompromis.

Ryanair je s tržišnom kapitalizacijom od 18 milijardi eura još uvijek najjači europski avioprijevoznik premda su otkrili pad u prihodima od 20 posto u ovogodišnjoj predsezoni. Koliko će točno biti konačni gubitci za aviokompaniju uslijed štrajkova i otkazivanja letova iz Ryanaira nisu htjeli spekulirati.

PODIJELI NA:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisao tsunami

Komentirano 0 puta

Komentiraj

Svrbi jezik, ha?
Tipkaj!

Leave a Reply