Hrvatska
0

Zaposlit će još 50 službenika: Ministarstvo branitelja će se povećati za četvrtinu, što je jedno od masovnijih zapošljavanja u državnoj službi u posljednje vrijeme

Na fotografiji ministar Tomo Medved Državna služba do kraja bi se godine trebala povećati minimalno za 50 novih djelatnika, a svi oni, prođe li natječaj u redu, završit će u raznim službama i odjelima Ministarstva branitelja. Diploma Tako barem proizlazi iz javnog natječaja koji je ta institucija na čelu s ministrom Tomom Medvedom objavila 4. […]

Zaposlit će još 50 službenika: Ministarstvo branitelja će se povećati za četvrtinu, što je jedno od masovnijih zapošljavanja u državnoj službi u posljednje vrijeme

Na fotografiji ministar Tomo Medved

Državna služba do kraja bi se godine trebala povećati minimalno za 50 novih djelatnika, a svi oni, prođe li natječaj u redu, završit će u raznim službama i odjelima Ministarstva branitelja.

Diploma

Tako barem proizlazi iz javnog natječaja koji je ta institucija na čelu s ministrom Tomom Medvedom objavila 4. listopada. Kako je vidljivo iz javno dostupnih dokumenata, Ministarstvo branitelja zapošljava 50 novih službenika, različitih struka, razina obrazovanja i kompetencija, među kojima najveći broj novih službenika ipak mora imati završen diplomski studij, a samo za manji broj njih bit će dovoljna srednja stručna sprema.

Kako Jutarnji doznaje od izvora u Ministarstvu, nova zapošljavanja posljedica su novog Zakona o braniteljima koji je Vlada prihvatila sredinom kolovoza.Njime se, tvrdi naš izvor, navodno znatno proširuju nadležnost i obveze djelatnika Ministarstva branitelja koje i sada, smatraju, radi znatno ispod predviđenih kapaciteta, odnosno broja sistematiziranih radnih mjesta.

Sistematizacija

– Trenutačno u Ministarstvu radi 193 službenika, a prema sistematizaciji, trebali bismo ih imati 303. Dakle, i te kako smo potkapacitirani i prema sadašnjim prilikama, a kamoli s obvezama koje donosi novo zakonsko rješenje – tvrde u Ministarstvu, napominjući da svakodnevno primaju brojne stranke, uglavnom najranjivijih skupina društva, koje često nisu na pravom mjestu pa ih iz ministarstva preusmjeravaju negdje drugdje.

Novim zapošljavanjem, međutim, broj službenika zaposlenih u odjelima Ministarstva branitelja povećat će se gotovo za četvrtinu, odnosno 25 posto, što je jedno od masovnih zapošljavanja u državnoj službi u posljednje vrijeme.

Među ostalim, deset novih djelatnika Ministarstvo će rasporediti u Glavno tajništvo, uglavnom u Službu za ljudske potencijale, ali i u Službu za proračun i financije te u Službu za sigurnosne poslove.

Pravna pomoć

Ukupno 29 novih djelatnika trebalo bi biti raspoređeno na različita radna mjesta u sklopu Uprave za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članove obitelji, sedam novih službenika dobit će i Uprava za stambene i pravne poslove, a njih devet otići će u Upravu za zatočene i nestale.

Sve u svemu, uzevši u obzir prosječnu plaću u državnoj službi za poziciju stručnog suradnika koja iznosi 5810 kuna bruto, samo bi novi zaposlenici državni proračun mogli stajati 3,5 milijuna kuna godišnje, a procjenjuje se da će novi Zakon o braniteljima proračun opteretiti za dodatnih 525 milijuna.

Iz Ministarstva branitelja poručuju kako se zapošljavanje odvija u okviru plana prijema u službu, i to ponajprije zbog nedostatnog broja službenika. O opsegu posla, kažu, svjedoči činjenica da su lani pravnu i savjetodavnu pomoć pružili više od 41 tisuću puta.

Među ostalim, najviše djelatnika nedostaje im za pružanje usluga fizioterapije i rehabilitacije, u okviru koje se znatno povećao broj korisnika. Jedan od razloga zapošljavanja je i nedostatak djelatnika u područnim jedinicama ministarstva.

PODIJELI NA:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisao tsunami

Komentirano 0 puta

Komentiraj

Svrbi jezik, ha?
Tipkaj!

Leave a Reply