Tsunami
0

Press: Uvozimo i baletane i pastire/ Katolici, a kupujemo nedjeljom?

Ministarstvo rada je poslodavcima i sindikatima poslalo prijedlog prema kojemu bi kvota za zapošljavanje stranaca 2018. iznosila čak 29.000 radnih dozvola, dok je u Hrvatskoj više od 180 tisuća nezaposlenih. Od novih dozvola najveći broj podijelio bi se u građevinskom sektoru. Najviše se traže tesari, zidari i armirači. Slijede turizam i ugostiteljstvo gdje treba kuhara, […]

Press: Uvozimo i baletane i pastire/ Katolici, a kupujemo nedjeljom?

Ministarstvo rada je poslodavcima i sindikatima poslalo prijedlog prema kojemu bi kvota za zapošljavanje stranaca 2018. iznosila čak 29.000 radnih dozvola, dok je u Hrvatskoj više od 180 tisuća nezaposlenih. Od novih dozvola najveći broj podijelio bi se u građevinskom sektoru. Najviše se traže tesari, zidari i armirači. Slijede turizam i ugostiteljstvo gdje treba kuhara, masera, turističkih animatora, instruktora ronjenja, te isto toliko stručnjake za “mindfulness meditaciju”. Tu su i brodogradnja, metalna industrija, poljoprivreda i šumarstvo, 35 dozvola predviđeno je čak i za “pomoćne stočare i pastire”. Zatim slijede prehrambena industrija, prometni sektor, prerađivačka industrija, zdravstvo i kultura s 22 dozvole, od čega je čak 12 za baletane. Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska gospodarska komora, kao najveća poslodavačka udruženja, pohvalno su se očitovale o odluci Ministarstva rada da poveća kvotu za zapošljavanje stranaca. To i ne čudi jer već godinama to i sami traže zbog pada broja kvalificiranih domaćih radnika. Međutim, upozoravaju kako sadašnji kvotni sustav nije nikakvo trajno rješenje, nego vatrogasna mjera. Ono što je nužno provesti, ističu, sveobuhvatna je reforma obrazovanja. Njihovi socijalni partneri s druge strane stola, sindikalne središnjice, smatraju kako je povećanje kvota za zapošljavanje stranih radnika u potpunosti promašeno. “Trebaju nam veće plaće, a ne veći broj radnih dozvola za strance. Hrvatska je možda prije 10 do 15 godina bila atraktivna za radnike iz nama susjednih zemalja poput BiH ili Srbije, ali uz današnju cijenu rada nije više atraktivna nikome”, poručuju.

KATOLICI, A KUPUJEMO NEDJELJOM?

Uoči ovogodišnjeg adventa u javnost je puštena informacija da se ponovno aktualizira tema neradne nedjelje. Inicijativa dolazi iz crkvenih krugova, kao i prošli put… Dobro je to. Čak i uz činjenicu da prošla akcija zabrane rada nedjeljom nije uspjela. Zašto?… Takve akcije, očito, izgrađuju ljudske savjesti, a to bez sumnje znači i gradnju kolektivne savjesti društva. To je dugotrajan i dugoročan proces, ali je sigurno plodonosan. Hrvatskoj treba ta pojedinačna promjena savjesti i onda će se promijeniti sve u njoj. To je, ustvari, jedno od elementarnih kršćanskih životnih načela. Odnosno, kao što je svojedobno rekao fra Zvjezdan Linić: „Znate kako zatvoriti trgovine nedjeljom? Tako što katolici u ovoj zemlji ne bi trebali nedjeljom ići u kupnju. Prodavaonice bi ostale prazne i njihovi ih vlasnici sigurno ne bi imali interesa držati toga dana otvorenima“. Ovako, dok se mi međusobno susrećemo nedjeljom u kupnji, ne trebamo se čuditi što mnogo toga u našem društvu i državi ne ide onako kako bismo željeli. Promijenimo sebe pa nam više ništa neće nedostajati. Osobito ne nepotreban šoping nedjeljom, između ostaloga, u svome komentaru za Večernji list piše Darko Pavičić.

PODIJELI NA:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisao tsunami

Komentirano 0 puta

Komentiraj

Svrbi jezik, ha?
Tipkaj!

Leave a Reply