Tsunami
0

Farsa u SDP-u

Nakon što se prošloga vikenda na Iblerovu trgu sastalo Predsjedništvo i Glavni odbor SDP-a, raspravljajući o stanju u stranci, preciznije po priličnom rasulu, i podršci predsjedniku Davoru Bernardiću, nije učinjeno zapravo ništa što bi im dalo kakav-takav legitimitet najjače oprbene stranke, pa čak i uz 21 posto podrške biračkog tijela. Problemi su naprosto samo gurnuti […]

Farsa u SDP-u

Nakon što se prošloga vikenda na Iblerovu trgu sastalo Predsjedništvo i Glavni odbor SDP-a, raspravljajući o stanju u stranci, preciznije po priličnom rasulu, i podršci predsjedniku Davoru Bernardiću, nije učinjeno zapravo ništa što bi im dalo kakav-takav legitimitet najjače oprbene stranke, pa čak i uz 21 posto podrške biračkog tijela. Problemi su naprosto samo gurnuti pod tepih.
Jedino pozitivno u cijeloj priči oko trzavica u SDP-u jest to što ipak iz stranke nisu izbačeni najžešći Bernardićevi kritičari, osim što su Milanka Opačić i Mirando Mrsić prošli uz opomene, te su na taj način bar prema van dokazali demokratski ustroj. Ali bez obzira na to, i dalje ostaje činjenica da su im potrebne promjene – i to hitno. Može Bernardić uporno ponavaljati da je “SDP jedina i najjača alternativana stranka”, po političkom i svekolikom nečinjenju to i nije baš tako. Pojednostavljeno rečeno, HDZ uz takvu oporbu može raditi što god i kako hoće te mirno spavati. Nažalost, time su prevareni i SDP-ovi birači koji od socijaldemokracije u Hrvatskoj očekuju ofenzivnije djelovanje i jači korektiv vladajućima.
Ne čudi stoga što su aktualna zbivanja na Iblerovu trgu proglašena farsom kojom je partija jednoglasjem pokušala sakriti rasulo. Pa čak i pojedini esdepeovci priznaju da je Bernardićeva pobjeda zapravo SDP-ov poraz i da će na idućim izborima doživjeti potpuni potop. Jer vatrogasno spriječni rascjep stranke ne donosi puno, priznaje to i jedan ugledni SDP-ovac koji ironično kaže: “Nažalost, poslali smo poruku da nam se živo fućka što je javnost nezadovoljna šefom stranke. Mi smo njime zadovoljni!” Drugi iskusni SDP-ovac još je pesimističniji te dodaje: “Bojim se da je situacija teža nego devedesete, kada smo bili na samo pet posto, ali sad, prvi put, ne vidim nikakvu perspektivu.” Sve u svemu, dovoljno za shvatiti kako se za pravo ništa nije promijenilo i dogodilo. Problemi su samo privremeno zataškani, a nova eskalacija sukoba mogla bi biti pogubna. Priznaje to i saborski zastupnik Gordan Maras, kojem “SDP koji ne može pobijediti na izborima nema smisla”, kao ni hvatanje samo pokojeg mandata.
Maras i dalje javno priznaje da nije zadovoljan situacijom u stranci: “Moramo biti bolji. SDP-om ne smiju dominirati teme koje se bave isključivo preraspodjelom utjecaja grupa i pojedinaca unutar stranke”, ističe.
I da, u pravu je taj SDP-ovac kada kaže da im stranka mora biti predvodnik drukčije, bolje Hrvatske, a što za sada nije, pa čak ni kao alternativa ne baš uspješnoj HDZ-ovoj politici i vladavini.

PODIJELI NA:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisao tsunami

Komentirano 0 puta

Komentiraj

Svrbi jezik, ha?
Tipkaj!

Leave a Reply